BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

03 February 2011

nasi ayam istimewa!!!

yeah.... mlm td aku wat nasi ayam.. nasi ayam special for my luv... hehe... xtw la sedap ke x.. tp td die makan bertambah... n skang nasi n lauk2 seme da abih.. huhu.. 4 pot aku masak td..
ni resepi nasi ayam yg aku wat td..

bahan-bahan -:
ayam sekor. (suhla org kedai 2 ptg teros.. senang sikit..)
halia
bawang putih
bawang merah
chicken stock
marjerin (utk nasi)
4 sekawan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, n ape tah 1 ag name die.. hahaha)
sup bunjut

NASI
rebus ayam dalam 15-30 minit.. dependla.. yg penting ayam 2 masak.. huhu..
basuh beras.... toskan airnye... letakkan 1 sudu marjerin planta ke dalam kuali.. masukkan 2 ulas bawang putih dan 1 inci halia yang telah dihiris halus ke dalam kuali... masukkan 4 sekawan.. bile marjerin 2 da cair sepenuhnye masukkan ramuan td ke dalam periuk berisi beras yg telah di basuh... then masukkan air rebusan ayam... jgn byk sgt. simpan utk buat sup nnti ye... tmbahla air putih sikit if air rebusan ayam td x ckup... pastikan air mencukupi bagi mengelakkan nasi jelantah... masukkan chicken stock... tmbhla garam skit ye..

SUP
kluarkan ayam dr periuk.. tinggalkan air rebusan ayam td di dalam periuk.. jika terlihat gumpalan2 lemak better tapis... nnti sup jadi terlalu berlemak.. masukkan 3 ulas bwg merah, 2 ulas bawang putih dan 1 inci halia yang telah dihiris halus ke dalam sup.. masukkan 4 sekawan...
masukkan sup bunjut ke dalam periuk... b4 2 sup bunjut 2 better di ketuk skit bg meratakannye dan mempercepatkan rempah2 nye meresap di dalam sup... masukkan kn chicken stock... xnk pun xpe.. huhu.. biarkan sup mendidih.. da mendidih and bau rempah da meresap bolehla masukkan sedikit garam.. masukkan ayam yg telah di rebus td.. yg besar2 2 tgglla utk wat goreng.... sup digalakkan lebihkan masin kerana bila da mkn dgn nasi nnti x rase masin...

AYAM GORENG KICAP MADU
ayam yg telah di rebus td di letakkan di dalam 1 bekas.. masukkan kicap manis... kicap masin pun boleh jika tiada kicap manis.. masukkan sedikit gula... masukan 2 ulas bawang putih bersama sedikit halia yg telah dihiris.. kacau sehingga sebati.. biar semua part ayam 2 kena kicap td... if nk lg sedap, perapkan selama 10-15minit.. lagi sedap... then gorengla ayam td ye..

SAMBAL LADA
amik 10 ulas cili kecil (merah) n 2 ulas lada besar.. letakkan di dalam blender.. masukkan 1 ulas bwg putih dan sedikit halia.. masukkan 2 ulas buah oren (skangkn CNY... so buah oren byk kt umah).. bukan 2 biji tau.. 2 ulas dr sebiji buah oren... aku pun x tw nk panggil ape.. huhu.. masukkan sedikit garam.. kisar sehingga hancur..if terlalu pedas bolehla tambah gula bg mengurangkan kepedasan dan rase die akan jadi lebih sedap..=)

ok.. selesai wat nasi ayam.. then aku makan... hahaha...

mr right jnji nk datang dlm kul 9 lebih tp kul 10 mlm baru smpai.. mak plak sibuk2 sediakan itu ini.. da cam nk smbut menantu.. aku bukan x suka juz xnk mak aku simpan hasrat yg terlalu tinggi.. kite x tw ape yg jadi di masa dpan.. takot mak yg kecewa nnti..
mr right dtg ber3.. then pas makan lebih kurang kul 11 baru balik... tp die janji nk lepak2.. tp hampa... hukhuk... da dekat pun susah nk jumpe... sedih.....:'( .. klau die balik kl 2 aku ley consider la susah nk jumpe.. ni da balik kg pun susah.. da la x abih2 wat perangai.. aku terpaksa la bersabar.. yee... bersabar selagi mampu... ntahla smpai bile.. sbb 2 aku xnk bg harapan kt mak aku.. xnk die kecewa lagi... hmm... ntahla...

14hb november 2010 - jumpe dr kul 9pm until 7 am (celebrate birthday die) --> 1o jam
31hb december 2010 - jumpe dr kul 8.30 am smpai 10.30am --> 2 jam
31hb januari 2011 - jumpe dr kul 4.30 pm smpai 5.30pm --> 1 jam
2hb januari 2011 - jumpe dr kul 10 pm smpai 11pm --> 1 jam

total jumpe dr 14hb smpai 2hb januari ---> 14 jam only... hurmmm.. sekejap kan... xpela..
SABAR.... SABAR... SABAR... 2 je aku mampu wat sekarang..
miss him soooooooo much.... !!!!


No comments:

want to see my photo gallery?

want to see my photo gallery?
tekan je gambar atas ni..